29-12-07

Van Gogh te Cuesmes

cuesmes2

Vincent Van Gogh had in 1879-1880 zijn intrek genomen bij een prediker, te Cuesmes, een dorp in de Borinage. Hij had een zware tijd achter de rug, met al zijn toewijding had hij namelijk als prediker gewerkt om de mijnwerkers, die toen in heel moeilijke omstandigheden leefden, te helpen. Hier, te Cuesmes, is het waar het begon. Hier begon hij te tekenen. Er hangt hier nog een grote tekening van hem tentoon. Sindsdien zou hij altijd druk in de weer zijn om lijnen op het papier te zetten. Het werden donkere tekening, die altijd vanuit een zekere weemoed geschapen waren. Later zou hij beginnen schilderen, en zou hij op zoek gaan naar meer licht. Toch vergat hij nooit de tijd in de Borinage.

Brieffragmenten:

“Zit dikwijls tot laat in de nacht te tekenen om wat herinneringen vast te houden en gedachten te versterken, die het zien van de dingen onwillekeurig opwekken.

Je ziet dus dat ik stug doorwerk, maar voor het ogenblik levert dat nog geen bijzonder verheugende resultaten op. Maar ik heb goede hoop dat die doornstruiken te zijner tijd witte bloesem zullen dragen

ik zal er hoe dan ook weer bovenop komen, ik zal weer aan de slag gaan met mijn potlood, dat ik in mijn grote moedeloosheid aan de kant had gegooid, en ik ga weer tekenen en sindsdien is naar mijn gevoel alles voor mij veranderd en nu ben ik op dreef en mijn potlood is een beetje gewillig geworden en lijkt dat van dag tot dag meer te worden. ”

19:50 Gepost door Eva in Kunst | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cuesmes, van gogh |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.