30-03-07

Vincent van Gogh

Cool Slideshows

Zwaard, cape, onverschrokken en stoer: het zijn allemaal eigenschappen waar je misschien aan denkt als je het woord ‘held’ hoort. Mijn held is echter uit heel ander hout gesneden. Degene die ik bewonder is namelijk Vincent van Gogh, een beroemde Nederlandse schilder, die in de negentiende eeuw leefde.

Van Gogh zag zichzelf helemaal niet als een held, wat in mijn ogen reeds het silhouet van een echte held vertoont. Vincent beschouwde zichzelf niet vlug als kunstenaar, maar naarmate hij ouder werd, werd hij zich steeds meer van deze roeping bewust en liet hij zijn penseel nooit meer los.

Ik heb veel ontzag voor hem, omdat hij altijd met dezelfde geestdrift bleef schilderen en deze droom nooit opgaf, hoewel hij haast geen waardering kreeg, noch van zijn werk kon leven. Vincent bleef voor heel veel mensen immers een onbegrepen man.

In de perfectie waarmee Vincent zijn impressies op het doek wilde brengen, herken ik vaak mezelf . Wanneer ik naar één van zijn schilderijen kijk, zie ik de liefde waarmee hij het schilderde en voel ik hoe de schilder werkelijk openbloeide in kleuren. Ik beschouw Vincent bovendien als een held, omdat hij erin slaagde om bepaalde gevoelens, gedachten en andere dingen, die niet in woorden kunnen uitgedrukt worden, vast te leggen op het doek. Het oog van een kunstenaar ziet volgens mij dingen die anderen niet zien. Vincents kunst begint daar waar de macht van het woord stopt, zodat ik zijn schilderijen nog meer waardeer.

Het tragische aan het leven van Van Gogh is dat hij nooit van zijn succes heeft kunnen proeven. Nooit heeft iemand hem een held genoemd. Pas na zijn dood erkende de wereld zijn talent. Ik heb geleerd uit Vincents werk om tegen de stroom in in je eigen visie te geloven, want in hen die zichzelf zijn, schuilen vaak de grootste helden.

Vandaag is het 154 jaar geleden dat Vincent van Gogh geboren werd in Zundert. Sommigen noemen hem een gek, ik noem hem één van de grootste talenten die de wereld ooit gekend heeft...

15:00 Gepost door Eva in Kunst | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vincent van gogh, kunst, held |  Facebook |

Commentaren

Heel mooi zoals jij je gevoel voor het schilderwerk van deze grootse nederlandse schilder neerzet.

Vincent was absoluut een genie, niet alleen in techniek, maar ook in het vastleggen van gevoelsnotities (diepere gevoelens) in zijn schilderwerk.
Geheel tegen de gangbare opvattingen in, onder vaak erbarmelijke omstandigheden en totale uitputting ten gevolge, heeft hij de wereld ware kunstwerken nagelaten.

Ik deel jouw passie en enthousiasme voor Vincent en geniet vrijwel dagelijks van zijn onfeilbare menselijkheid.

Gepost door: Torsten Pieper | 04-06-12

De commentaren zijn gesloten.